Hjem
>
Aktuelt

Historisk signering: Skandinavias første hybride sporjusteringsmaskin

Hjem
>
Aktuelt

Historisk signering: Skandinavias første hybride sporjusteringsmaskin

Baneservice AS signerte denne uken en avtale med Plasser & Theurer og investerer i Skandinavias første hybride sporjusteringsmaskin.

Publisert:
17.3.2023
Sted:

Spesialmaskinen benyttes både til vedlikehold av eksisterende jernbanespor og bygging av nye. Sporjusteringsmaskinen har navnet Unimat 09-2X-4x4/4S Dynamic E3 og kan drives 100% på det elektriske anlegget som vanlige tog bruker, og dermed produsere utslippsfritt.

- For oss i Baneservice er dette en historisk milepæl. Vi jobber hele tiden med å finne gode løsninger som vil bidra til å gjøre bygging og vedlikehold av norsk jernbane mer bærekraftig. Med denne teknologien tar vi et stort og viktig skritt i retningen av mer klimavennlig og effektiv produksjon, sier administrerende direktør i Baneservice, Kjersti Kanne.

Ingen lokale Co2-utslipp

Tog som transportmiddel er i seg selv miljøvennlig og gjennom de prosjektene Baneservice leverer bidrar selskapet til å styrke miljøvennlig transport av personer og gods. Samtidig har selve anleggsarbeidet på jernbanen et betydelig miljøavtrykk. Divisjonsdirektør for Maskin i Baneservice, Daniel Hatcher, sier investering i nye og mer miljøvennlige maskiner er avgjørende for å gjøre anleggsvirksomheten mer klimavennlig.

Denne nye maskinen representerer et miljøvennlig alternativ til rene dieseldrevne maskiner som tradisjonelt er brukt for å bygge og vedlikeholde jernbanen. Som den ledende aktøren i bransjen er det viktig at vi går foran og investerer i miljøvennlige maskiner, sier han.

Den hybride sporjusteringsmaskinen er mer stillegående og gir ingen lokale utslipp når den er koblet til kontaktledningsanlegget.

- Dette er viktig for å få ned utslipp både lokalt der vi justerer spor og under transport til og fra arbeidsområdene. Maskinen er også betydelig mer stillegående, som vil bidra til et bedre arbeidsmiljø for våre medarbeidere- og naboer som er nært på anleggsplassene. Redusert støynivå er spesielt viktig på nattestid og i tett befolkede områder.

Baneservice er det første selskapet i Skandinavia som bestiller en slik type maskin og vil ta maskinen i bruk i så snart den en ferdig produsert og har fått de nødvendige godkjenninger etter de nye europeiske kravene.

Satser på grønnere teknologi

Teknologien som brukes på Unimat 09-2X-4x4/4S Dynamic E3 er velutprøvd på andre typer maskiner, og maskinen som er bestilt har også mulighet for å drives på fossilt drivstoff om det er nødvendig. Nettopp denne fleksibiliteten har vært viktig for å kunne investere i denne type maskin, forteller Hatcher.

Det finnes noen jernbanestrekninger i Norge som ikke er elektrifisert, og for å kunne vedlikeholdet sporet her må vi også ha mulighet til å kjøre maskinen på fossilt drivstoff. Men, ambisjonen er at med god planlegging og koordinering skal denne maskinen i størst mulig grad brukes der det er tilgang på strøm slik at vi får utnyttet den miljøvennlige teknologien til det fulle.  

Kanne forteller at Baneservice har tatt store steg de siste årene for å planlegge for en mer miljøvennlig virksomhet. Selskapet skal halvere sine klimagassutslipp innen 2030.  

- Investeringer i nye og mer miljøvennlige maskiner er ett av de områdene vi virkelig kan gjøre en forskjell og få ned utslippene våre, samtidig som vi velger en teknologi som vil understøtte effektivt og lønnsom drift. Vi ser frem til å ta i bruk den nye hybrid-maskinen som et ledd i å levere på disse målene, avslutter Kanne.

Unimat 09-2X-4x4/4S Dynamic E3

Bidragsytere

No items found.
Nøkkelord:
Bærekraft

Relaterte Artikler

Bærekraft
1.12.22

Diversitas inviterer til inspirasjonsdag om mangfold og inkludering

Les mer
Bærekraft
6.2.22

Baneservice har signert strakstiltak for klima og miljø

Les mer
Bærekraft
8.12.22

Baneservice forlenger avtalen med Stiftelsen Norsk Luftambulanse

Les mer
Se alle nyheter

Andre Artikler

Selskap
6.3.23

Utvider satsningen i Midt- og Nord-Norge

Les mer
Selskap
3.11.23

Solid tredje kvartal for Baneservice

Les mer
Selskap
15.6.22

Baneservice AS selger Baneservice Skandinavia AB til Grenland Rail AS

Les mer
Se alle nyheter